Påsk

Apr 16

Påsk

Döden är en av de få saker som med 100-procentig säkerhet kommer att inträffa för alla människor.  Så var det också för Jesus Kristus, påskens huvudperson. När Jesus dog var han bara drygt trettio år gammal. Han tog inte hela världen med storm. Han reste inte särskilt långt. Han gjorde inte någon vetenskaplig eller medicinsk upptäckt. Ingen minns honom för att han skrev sånger, böcker eller förhindrade ett stort krig. När han dog övergav till och med hans närmsta vänner honom. Trots detta diskuteras Jesus och kristen tro fortfarande livligt, som om det är en viktig fråga. Är det inte underligt?

Vi minns honom för att han dog. Men inte endast det, utan också för att han började leva igen. Och häri ligger kruxet med kristen tro. Vem kan leva igen efter att ha dött? Det är ingenting som vi vanligtvis tänker är möjligt. Är man död så är man död. Då är det slut. Och i fallet Jesus är det frågan om vi över huvud taget hade hört talas om honom om han inte uppstått från de döda.

Påsken handlar om att det till synes omöjliga har skett med Jesus. Det historiska underlaget, Nya Testamentet, redogör för elva tillfällen då Jesus sågs efter sin död. Det var vid olika tidpunkter, på olika platser och av olika personer. På ett ställe, 1 Korintierbrevet 15:6, står det att fem hundra personer såg honom samtidigt. Det är lika med var fjärde grundskoleelev i Tranås och fler än Bosch 450 anställda. Det var alltså en väl bevittnad händelse.

För kristna är påsken större än midsommar och julafton tillsammans. Nu firas nämligen att det där 100-procentigt säkra, nämligen vår död, har övervunnits av den kraft som uppväckte Jesus från de döda. Denna seger garanterar Jesus, som inte endast var människa utan också Gud själv, för alla som inte lever sitt liv utan honom, men istället anförtror sig till honom i liv och död.

Påsken handlar om sann frihet: frihet att trots döden vara förvissad om att få leva igen för all framtid.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please leave these two fields as-is:

Protected by Invisible Defender. Showed 403 to 62 010 bad guys.